Μήπως τελικά το άγχος επηρεάζει και το σώμα σας ;;;

Apr 27, 2015 No Comments by

Το άγχος … σκοτώνει !

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι η αλήθεια ! Το άγχος είναι επικίνδυνο … και ΝΑΙ … μπορεί να οδηγήσει το άτομο ακόμα και στο θάνατο ! Αλλά ακόμα και αν δεν αναφερόμαστε σε αυτή την πιο σπάνια περίπτωση, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει στο σώμα και στη λειτουργία του οργανισμού σοβαρότατες διαταραχές και δυσλειτουργία !

(!!!) : Το έντονο άγχος μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ενέργειάς σας, και συνεπακόλουθα και την αποδοτικότητά σας και τις επιδόσεις σας.

Το σώμα μας, συνήθως, μας προειδοποιεί για οτιδήποτε περίεργο και αν του συμβαίνει. Έτσι, και στην συγκεκριμένη περίπτωση, το σώμα δίνει σαφή σημάδια ότι το στρες έχει καταβάλλει τον οργανισμό και χρειάζεται χαλάρωση και ηρεμία.

Τα περίεργα της φύσης & το άγχος …

Ας δούμε λοιπόν, πώς μερικές τόσο φαινομενικά άσχετες αντιδράσεις του σώματος, μπορεί να αποτελούν προμηνύματα του οργανισμού πως έχει αρχίσει να ζορίζεται …

1η αντίδραση : Μπλακάουτ !!!

Το μυαλό φαίνεται προσωρινά να σταματά να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της εργασίας σας. Αυτό οφείλεται σε απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας της ορμόνης αδρεναλίνης από τον οργανισμό, καθώς επίσης και άλλων ορμονών που σχετίζονται άμεσα με την ικανότητα συγκέντρωσης του ατόμου και με την εγρήγορση του εγκεφάλου του.

2η αντίδραση : Ανεξέλεγκτα σπυράκια …

Και όμως ! … Ακόμα και η ακμή σχετίζεται σε μερικές περιπτώσεις άμεσα με τα απίπεδα του άγχους. Το άγχος έχει άμεση σχέση με τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό. Λόγω της έκρηξης κορτιζόλης που πραγματοποιείται ξαφνικά στον οργανισμό, εκκρίνονται και κάποια έλαια από τον οργανισμό που οδηγούν στην ανάπτυξη ακμής και άλλων εκζεμάτων.

3η αντίδραση : Τριχόπτωση !

Η τριχόπτωση είναι μια από τις συνηθέστερες μορφές εκδήλωσης άγχους του οργανισμού. Η αντίδραση αυτή του οργανισμού στην αυξημένη πίεση που δέχεται, μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι και αρκετούς μήνες μετά το συμβάν που προκάλεσε την έκρηξη άγχους. Μόλις ο οργανισμός χαλαρώσει, η ζημιά συνήθως αποκαθίσταται και ξαναφυτρώνουν νέες υγιείς τρίχες !

4η αντίδραση : Υπερευαισθησία στις ασθένειες …

Με την έξαρση άγχους, φαίνεται πως ο οργανισμός ρίχνει σημαντικά τις άμυνές του, με αποτέλεσμα σε ένα απλό κρυολόγημα να μην μπορεί να αντιδράσει όπως θα αντιδρούσε κανονικά, και να ταλαιπωρείται για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα !

5η αντίδραση : Εύθραυστα νύχια ;;;

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τα νύχια σας ! Τα νύχια γίνονται πολύ εύθραυστα και παρουσιάζουν δυσμορφίες, ρωγμές ή σκισίματα.

6η αντίδραση : Δερματολογική ευαισθησία …

Τα άτομα με αυξημένα τα επίπεδα του άγχους τείνουν να παρουσιάζουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην επιδερμίδα τους. Το δέρμα τους παρουσιάζει συνήθως κοκκινίλες, εξανθήματα και αδικαιολόγητη ερυθρότητα, ενώ μικρές πληγές και κοψίματα φαίνεται να επουλώνονται σχετικά δυσκολότερα από ενός ήρεμου ανθρώπου. Αυτό οφείλεται (όπως μας εξηγούν οι ειδικοί), στην τάση του οργανισμού ( σε περίπτώση ισχυρού και έντονου στρες) να τραβά το νερό από τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας προς τα εσωτερικά ώστε να την διατηρήσει ενυδατωμένη.

Μήπως τελικά το άγχος επηρεάζει και το σώμα σας ;;;

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.