Θέτεις στόχους στη ζωή σου και αν ναι … είναι όντως ρεαλιστικοί ;

Jun 13, 2017 No Comments by

 

 

Η ζωή μας είναι ένα αέναο ταξίδι κυνηγιού στόχων, επιθυμιών και ονείρων. Η επιθυμία μας για επίτευξη νέων πραγμάτων μας δίνει ζωή, μας χαρίζει ενέργεια, μας κρατάει ακμαίους και μας δίνει σκοπό !

Τι συμβαίνει όμως με τους στόχους που θέτουμε ;

Είναι πάντοτε ρεαλιστικοί αυτοί οι στόχοι ;

Αξίζουν να καταβάλλουμε προσπάθεια και ενέργεια για να τους εκπληρώσουμε … ή μήπως είναι απλά χαμένος κοπος ;

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουμε να θέτουμε στόχους και να κάνουμε πλάνα και όνειρα, που όμως κάπου στην πορεία “ναυαγούν”. Η μη εκπλήρωση λοιπόν των στόχων μας (ειδικά όταν αυτό γίνεται κατ’εξακολούθηση) οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τις επιλογές κααι την πορεία μας στην λήψη σημαντικών για τη ζωή μας αποφάσεων.

Μερικοί σημαντικοί λόγοι που κάνουν τα σχέδιά μας να μένουν ημιτελή – όπως μας εφιστούν την προσοχή ειδικοί ψυχολόγοι – είναι οι ακόλουθοι :

 • ο φόβος της αποτυχίας
 • η έλλειψη πίστης στις δυνάμεις μας
 • ο φόβος του καινούριου
 • ο φόβος της επιτυχίας (όσο παράδοξο και αν ακούγεται !)
 • η έλλειψη αυτοελέγχου
 • η αναβλητικότητα
 • η αδυναμία συγκέντρωσης και συγκροτημένης σκέψης
 • η αδυναμία λήψης αποφάσεων
 • η τελειομανία
 • η παρορμητικότητα
 • η έλλειψη συγκεκριμένου στόχου
 • η δυσκολία συλλογικής εργασίας και συλλογικής λήψης αποφάσεων
 • η θέσπιση ανέφικτων στόχων

Αυτοί είναι ΜΟΝΟ μερικοί από τους λόγους που πολύ συχνά οδηγούμαστε στην παραίτηση από τα όνειρα και τους στόχους μας … γεγονός που δεν είναι καθόλου σπάνιο ! Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουμε να εμφανίζουμε μικρο-φοβίες, δυσκολίες προσαρμογής ή άλλες δυσλειτουργίες που τελικά επηρεάζουν σε βάθος χρόνου ολόκληρη τη ζωή μας !

(!!!) : Με άλλα λόγια, ο τρόπος που θέτουμε τους στόχους μας – αλλά και η επιλογή αυτό καθ’αυτό των στόχων αυτών – παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας, στην εξέλιξή μας και είτε μας εγκλωβίζει είτε μας δινει φτερά για να πετάξουμε !

Πώς θα λύσω το πρόβλημα αυτό για να καλυτερεύσω την ζωή μου ;

Νο 1 : Θέτω την σωστή ερώτηση στον εαυτό μου και απαντώ με απόλυτη ειλικρίνεια και φυσικά με απόλυτη σαφήνεια (όχι με αόριστίες και γενικότητες) σε αυτή : “Τι θέλω να πετύχω για να είμαι ευτυχισμένος ;”

Νο 2 : Γιατί χρειάζομαι τόσο πολύ την επίτευξη αυτού του στόχου για να είμαι ευτυχισμένος ; (Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα σεέναν στόχο αν πρώτα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι τον κάνει τόσο σημαντικό για εμένα !)

Νο 3 : Ποιων άλλων ανθρώπων από τον περίγυρό μου χρειάζομαι την συμβολή για να κάνω την επίτευξη του στόχου μου εφικτή ; (Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε πότε χρειαζόμαστε βοήθεια από τους ανθρώπους γύρω μας και να είμαστε δεκτικοί σε ένα “χέρι βοηθείας” !)

Νο 4 : Θέτω ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου μου και δεν αφήνω αόριστα ή στην τύχη τους τα πράγματα !

Νο 5 : Αναλογίζομαι τυχόν δυσκολίες και αναποδιές που μπορούν να προκύψουν και σκέφτομαι εκ των προτέρων τρόπους αντιμετώπισής τους ! (Όταν ο άνθρωπος είναι προετοιμασμένος ακόμα και για μια αναποδιά δεν χάνει εύκολα το θάρρος του, δεν αποκαρδιώνεται και ως εκ τούτου δεν εγκαταλείπει τον στόχο του !)

Πώς θα μάθω να θέτω εφικτούς στόχους στη ζωή μου ;

Νο 1 : Δεν παίρνω αποφάσεις εν βρασμώ και χωρίς σκέψη.

Νο 2 : Χαρίζω στον εαυτό μου λίγο χρόνο να μελετήσει καλά την κατάσταση πριν τη λήψη κάποιας σημαντικής απόφασης.

Νο 3 : Αναλογίζομαι τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμένα και μόνο για εμένα !

Νο 4 : Προσπαθώ να παραμένω ανεπηρέαστος από περιφερειακούς παράγοντες που μπορεί να μου θολώνουν την κρίση.

Νο 5 : Ένα brainstorming (ένας αβίαστος και αυθόρμητος δηλαδή καταιγισμός ακατέργαστων σκέψεων) βοηθάει πάντα να καταλάβεις τις πιο βαθειές επιθυμίες και ανάγκες σου.

Νο 6 : Οπτικοποίησε μέσα στο μυαλό σου τον στόχο σου ! Αυτό τον κάνει πιο απτό, πιο ρεαλιστικό, πιο πραγματοποιήσιμο !

Νο 7 : Όρισε μικρά και ρεαλιστικά σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου σου ! (Τίποτα δεν πραγματοποιείται χωρίς προσπάθεια ή ως δια μαγείας !)

Νο 8 : Άρχισε να καταγράφεις σε ένα χαρτί την στρατηγική σου και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείς για την επίτευξη του στόχου σου ! (Η οπτική επαφή με τις σκέψεις σου όπως επίσης και η μετατροπή τους σε λέξεις και η καταγραφή τους σε μια κόλλα χαρτί σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή τους !

Νο 9 : Μην αφήνεις άλλα πράγματα να σε αποσπούν από αυτό που πραγματικά θέλεις και να σε απομακρύνουν από τον στόχο σου !

Νο 10 : Μην αφήσεις μικροαναποδιές να σε αποθαρρύνουν ! Όπως είπαμε … τίποτα δε γίνεται χωρίς προσωπική προσπάθεια, πίστη, θέληση, υπομονή και επιμονή !

Θέτεις στόχους στη ζωή σου και αν ναι ... είναι όντως ρεαλιστικοί ;

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.