Μονάδες ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)

Jun 05, 2012 No Comments by

Το ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) είναι μια μέθοδος υπολογισμού των αντιοξειδωτικών μονάδων των τροφών που καταναλώνουμε. Ως γνωστόν, τα αντιοξειδωτικά αναστέλλουν τη δράση των ελευθέρων ριζών που έχουν ως αποτέλεσμα την οξείδωση. Οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες στον οργανισμό, αφού αποτελλούν μια ασπίδα προστασίας του οργανισμού από βλαβερούς μικροοργανισμούς, και τονώνουν το αμυντικό του σύστημα. Όταν όμως αυξηθούν πάνω από το επιτρεπτό όριο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλαβες στον οργανισμό, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο, αρθρίτιδα, πρόωρη γήρανση και παχυσαρκία.

Χρησιμότητα Αντιοξειδωτικών

Για τον λόγο αυτό, η λήψη ικανής ποσότητας αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό είναι επιβεβλημένη, γιανα μπορέσει να έχει τον έλεγχο των ελευθέρων ριζών και να μην οδηγηθεί σε κυτταρική αλλοίωση. Ο οργανισμός, με κάθε λειτουργία του, παράγει οξυγόνο και άρα και ελεύθερες ρίζες. Η λήψη τροφών πλούσιες σε βιταμίνες ( E, C και B-καροτίνη) καθώς και σε άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθάει στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών.

Η ημερήσια ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων που πρέπει να λαμβάνουμε έιναι γύρω στις 3000 με 5000 μονάδες και η ORAC είναι το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει στον υπολογισμό των μονάδων αντιοξειδωτικών που καταναλώνουμε. Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος του δυτικού κόσμου καταναλώνει ημερησίως μόλις 1000 μονάδες. Οι μονάδες αυτές δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού, με αποτέλεσμα την κυτταρική εκφύλιση και την πρόωρη γήρανση.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά;

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα λαχανικά (ντομάτα, μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι, λάχανο,καρότο), τα φρούτα(γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, φράουλα, σταφύλι, μανταρίνι, μούρα), οι ξηροί καρποί, το πράσινο τσάι, το κρασί, η μπύρα, το σουσάμι, το αγνό ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια.

Συμπληρώματα με Αντιοξειδωτικά

Η ζωή μας είναι στις μέρες μας πολύ απαιτητική και με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, που δεν επιτρέπουν σε έναν εργαζόμενο την πολυτέλεια του χρόνου να ακολουθήσει μια ιδιαίτερα προσεγμένη διατροφή. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν και πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να μας προσφέρουν την ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Τα συμπληρώματα αυτά ποικίλλουν σε αποδοτικότητα και περιεκτικότητα των πολύτιμων στοιχείων.

Το συμπλήρωμα διατροφής που σας προτείνουμε είναι το Pure Acai Berry Max, που είναι 100% περιεκτικότητας καθαρού φυσικού Acai Berry, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και διευκολύνει και τη διαδικασία του αδυνατίσματος ή της διατήρησης ενός όμορφου και υγιούς σώματος και οργανισμού.

Ένα επίσης πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συμπλήρωμα είναι και το πράσινο τσάι Tava Tea, που είναι μίγμα από διάφορες ποικιλλίες τσαγιού και είναι πολύ πιο εμπλουτισμένο σε αντιοξειδωτικά από τα κοινά τσάγια που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι έχετε έναν εύκολο και παράλληλα ευχάριστο τρόπο να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και να κατακτήσετε ένα όμορφο σώμα.

Μονάδες Orac

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.