Μεταταρσαλγία : Τι είναι και γιατί μας ταλαιπωρεί ;

Jul 26, 2016 No Comments by

Πόδια που … πονάνε !

Πόδια κουρασμένα και ταλαιπωρημένα, πόδια που πονούν και που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα … ; Τα πόδια σας κουβαλούν μεγάλο φορτίο καθημερινά και πολύ συχνά “διαμαρτύρονται” ! Εάν τα πόδια σας πονούν με έναν πόνο οξύ και διαπεραστικό που εντοπίζεται στο πέλμα και συγκεκριμένα κάτω από την περιοχή των δαχτύλων, τότε πάσχετε από μεταταρσαλγία !

(!!!) : Ως μεταταρσαλγία ορίζεται ο οξύς πόνος κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου και 4ου μεταταρσίου, που συνοδεύεται (ορισμένες φορές) από αίσθημα καψίματος !

Τι είναι όμως το μετατάρσιο ;

Πώς και γιατί δημιουργείται αυτό το αίσθημα πόνου και καψίματος ;

Υπάρχουν λύσεις ;

Το μετατάρσιο είναι ένα μακρύ οστό που καταλήγει στο δάχτυλο του ποδιού. Κάθε δάχτυλο και ένα μετατάρσιο. Όταν λοιπόν κάποιο από αυτά τα μακριά οστά έχει υποστεί “πτώση”, τότε ασκείται μεγαλύτερη πίεση σε αυτό από το πάτωμα κατά το βάδισμα, με αποτέλεσμα να πονάει.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σημαντικό ρόλο παίζει και το σωματικό βάρος ! Όσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος του ατόμου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση που ασκείται στα πόδια. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να διατηρούμε το βάρος μας μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα !

Είναι μια πάθηση μόνο των γυναικών ;

ΟΧΙ ! Η μεταταρσαλγία δεν είναι φαινόμενο που εντοπίζεται μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους άντρες. Ωστόσο, πρόκειται για μια πάθηση που συναντάμε πολύ συχνότερα στις γυναίκες, γεγονός που οφείλεται στην χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών που μετατοπίζει το κέντρο βάρους του σώματος προς το μπροστινό μέρος του πέλματος … δηλαδή την περιοχή των δαχτύλων.

Τα πόδια απορροφούν όλους τους κραδασμούς κατά το περπάτημα, και η πίεση του σωματικού βάρους μεταφέρεται στα 5 μακριά οστά των δαχτύλων του κάθε ποδιού, δηλαδή στα μετατάρσια.Metatarsalgia-slimmingpills-greece

ΠΡΟΣΟΧΗ : Συνήθως, λόγω της αυξημένης πίεσης που υπόκειται το πέλμα, συμπιέζονται και τα μαλακά μόρια της επιδερμίδας της περιοχής του μεταταρσίου (της περιοχής δηλαδή που έρχεται σε επαφή με το έδαφος μέσω του παπουτσιού και που στηρίζει ολόκληρο το σώμα), με αποτέλεσμα να δημιουργείται σκλήρυνση (κάλος) και δερματικά κερατώματα !

Τι συμβαίνει οταν καταπονούμε τακτικά τα πέλματά μας ;

Όταν καταπονούμε κατ’εξακολούθηση τα πόδια μας με άβολα παπούτσια, στενά και με ψηλά τακούνια, τότε η πίεση που δέχονται τα πέλματά μας αυξάνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ισχαιμία στην καταπονημένη περιοχή … δηλαδή κακή κυκλοφορία του αίματος. Ο πόνος μεγαλώνει και το αίσθημα καψίματος γίνεται πολύ πιο έντονο και οδυνηρό.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η χρόνια πτώση του μεταταρσίου οστού μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση του δαχτύλου (μια πάθηση γνωστή ως σφυροδαχτυλία) !

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε απλή και ανώδυνη αντιμετώπιση του προβλήματος , χωρίς χειρουργική επέμβαση !

Μεταταρσαλγία : Τι είναι και γιατί μας ταλαιπωρεί ;

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.