Πού οφείλονται οι λιγούρες σου και … τι θέλουν να σου πουν ;;;

Oct 11, 2016 No Comments by

Δουλειά – σπίτι, σπίτι – δουλειά, και οι υποχρεώσεις δεν έχουν τελειωμό ! Το άγχος κάθε ημέρα αγγίζει το ζενίθ και πολύ συχνά ξεχνάς ακόμα και να φας κανονικά στην προσπάθειά σου να προλάβεις κάθε υποχρέωση που έχεις.

Μπορεί λοιπόν το άγχος σου να έχει νικήσει κατά κάποιο τρόπο το αίσθημα της πείνας, αλλά τι συμβαίνει με τις ακατανίκητες λιγούρες που σε ταλαιπωρούν όλη την ημέρα ; Πίστεψες πως γι’αυτό ευθύνεται το άστατο διατροφικό σου πρόγραμμα (και όντως ευθύνεται σε κάποιο βαθμό), αλλά παρά την προσαρμογή που έκανες στη διατροφή σου, οι λιγούρες δεν εξαλείφθηκαν !

Τι φταίει λοιπόν για αυτές τις κρίσεις για γλυκά και υδατάνθρακες ;

Μήπως είναι κάποιο σημάδι που μας στέλνει ο οργανισμός μας ;

Πόσο συχνές είναι οι λιγούρες και τι υποδηλώνουν στην πραγματικότητα ;

“Τι πρόβλημα έχω ;;;”

Είμαι 38 χρονών, παντρεμένη, και (σίγουρα !) πολυάσχολη ! Εργαζόμενη μαμά και σύζυγος, που τρέχει ολόκληρη την ημέρα να προλάβει τις ατελείωτες εργασίες (σε δουλειά και σπίτι), και που προσπαθεί να είναι εκεί, να είναι χαμογελαστή και να φροντίζει την οικογένειά της. Δύσκολο ;;; Και λίγα λες !

Κάποια στιγμή άρχισα να παίρνω βάρος και δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί, αφού όλη την ημέρα έτρεχα σαν την τρελή και δεν προλάβαινα να φάω σχεδόν τίποτα ! Άρχισα να συνειδητοποιώ την πραγματικότητα όταν ο σύζυγός μου, ένα βράδυ που καθόμασταν ήρεμοι μπροστά από την τηλεόραση (είχαμε καταφέρει να βάλουμε τα παιδιά για πρώτη φορά νωρίς για ύπνο), μου είπε : “ Αγάπη μου, αν συνεχίσεις να τρως με τέτοια μανία όλες αυτές τις αηδίες θα γίνεις 200 κιλά !”

Πειράχτηκα ! Θύμωσα και σηκώθηκα νευριασμένη να φύγω από κοντά του. Είχε καταφέρει την μοναδική στιγμή ηρεμίας που είχα να με κάνει έξαλλη !

Όταν το βράδυ ξανασκέφτηκα τα λόγια του, διαπίστωσα πως τελικά ίσως να μην είχε άδικο ! Μπορεί να μην έτρωγα πολύ μέσα στη διάρκεια της ημέρας, αλλά είχα τακτικές λιγούρες για ανθυγιεινά κυρίως τρόφιμα ! Τότε αποφάσισα να μάθω τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μου και πώς μπορώ να το διαχειριστώ …

Περίπτωση Νο 1 : Επιθυμία για γλυκό !

Όταν μιλάμε για γλυκό (ειδικά εμείς οι λάτρεις των γλυκών), εννοούμε φυσικά ΜΟΝΟ τη σοκολάτα ! Η σοκολάτα, είναι πλούσια σε μαγνήσιο (αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουμε). Η διαρκής ανάγκη και λαχτάρα του οργανισμού για γλυκό, μπορεί λοιπόν να υποδηλώνει έλλειψη του συγκεκριμένου στοιχείου από τον οργανισμό !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Στην περίπτωση αυτή προτιμήστε μια σοκολάτα υγείας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (περίπου 75 %).

Περίπτωση Νο 2 : Επιθυμία για αλμυρό !

Τυριά, σνακ αλμυρά, πατατάκια, κράκερ, ξηροί καρποί και άλλα τέτοια παχυντικά και υπερ-αλατισμένα σνακ, μας κάνουν ώρες ώρες να τρέχουν τα σάλια μας ! Είναι πολύ πιθανό να φταίει για τις λιγούρες αυτές ο θυρεοειδής αδένας σου. Το άγχος εμποδίζει την παραγωγή κάποιων συγκεκριμένων ορμονών, που εν συνεχεία διαταράσσουν την ποσότητα του νατρίου στον οργανισμό ! Δηλαδή ;;; Έχεις ανάγκη για αλάτι !

Περίπτωση Νο 3 : Επιθυμία για αναψυκτικά !

ΝΑΙ !!! Υπάρχει και αυτό και μάλιστα είναι αρκετά σύνηθες ! Η λαχτάρα για αναψυκτικά μπορεί στην πραγματικότητα να υποδηλώνει έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό σου. Η ανάγκη σου για τα ανθρακούχα αναψυκτικά και όχι για το γάλα (όσο απίθανο και αν ακούγεται !) συνδέεται με την ανάγκη του οργανισμού σου για ασβέστιο !

Περίπτωση Νο 4 : Επιθυμία για υδατάνθρακες !

Η πιο διαδεδομένη λαχτάρα ανδρών και γυναικών είναι αυτή για τους υδατάνθρακες ! Η κατανάλωση υδατανθράκων φαίνεται πως βοηθάει στην αύξηση παραγωγής της ορμόνης σεροτονίνης από τον οργανισμό, δηλαδή της ορμόνης της χαράς !

Πού οφείλονται οι λιγούρες σου και ... τι θέλουν να σου πουν ;;;

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.