Πώς ένα κύμα καύσωνα επηρεάζει το Ανθρώπινο Σώμα

Jul 13, 2017 No Comments by

Μερικοί αρέσκονται σε πολύ ζεστό καιρό αλλά η πολλή ζέστη δημιουργεί προβλήματα στο ανθρώπινο σώμα.

Οι κλιματικές αλλαγές υπόσχονται να φέρουν μακρύτερα και πιο ζεστά καλοκαίρια σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Η εξάντληση λόγω θερμότητας είναι μία σχετικά κοινή αντίδραση σε καύσωνα και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο  και λιποθυμία. Μπορεί να θεραπευτεί με ξεκούραση, μεταφορά του ατόμου που υποφέρει σε δροσερό περιβάλλον και ενυδάτωση. Η θερμοπληξία είναι μία πιο σοβαρή κατάσταση και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Καθώς οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά της θερμοκρασίας του σώματος μας, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, θα είναι τα ανθρώπινα όντα ικανά να αντιμετωπίσουν την θερμότητα;

Πώς αντιμετωπίζουν τα ανθρώπινα όντα την ζέστη και τον θερμό καιρό;

Υπάρχουν δύο τρόποι για την αντιμετώπιση, η εφίδρωση και η αναπνοή.

Είναι πραγματικά η θερμότητα ή η υγρασία ο πραγματικός δολοφόνος;

Η υγρασία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Εάν έχετε υψηλές θερμοκρασίες και πολύ μεγάλο ποσοστό υγρασίας, το άτομο θα ιδρώνει αλλά ο ιδρώτας δεν θα στεγνώνει στην επιδερμίδα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι απλά η θερμότητα αλλά ένας συνδυασμός θερμότητας και υγρασίας που παίζει ρόλο. Ο συνδυασμός αυτός δίδει ως αποτέλεσμα έναν αριθμό που καλείται η πραγματική θερμοκρασία ή ”ποια είναι η αίσθηση”

Ένας άλλος σημαντικός παράγων είναι η θερμοκρασία της νύχτας. Εάν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και κατά την διάρκεια της νύχτας τότε βλέπου με μία αύξηση θανάτων.

Τι είδους επίδραση προκαλεί στο σώμα η παρατεταμένη θερμότητα;

Τα συστήματα τα οποία καθιστούν το σώμα ικανό να προσαρμοστεί στην ζέστη κατακλύζονται όπως λέμε, δηλαδή καθίστανται ανίκανα να λειτουργήσουν. Εάν το άτομο εκτεθεί σε μεγάλη ζέστη για μακρό χρονικό διάστημα το πρώτο το οποίο συμβαίνει είναι η ανικανότητα για εφίδρωση. Ξέρουμε ότι η όταν στεγνώνει η εφίδρωση το άτομο περιέρχεται σε μία πιο δροσερή κατάσταση. Όταν λοιπόν σταματήσει αυτή η κατάσταση το άτομο περνά πολύ γρήγορα από την εξάντληση λόγω ζέστης στην θερμοπληξία.

Τι συμβαίνει στην μεταβατική περίοδο από εξάντληση λόγω θερμότητας στην θερμοπληξία;

Αρχίζει με περιορισμένη εφίδρωση και όταν αυτή σταματήσει το σώμα ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τον εγκέφαλο και αυτό είναι το σημείο που τα άτομα αρχίζουν να αισθάνονται σύγχυση και να χάνουν την αίσθηση της συνείδησης.

Ποιες είναι οι άλλες περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από την υψηλή θερμοκρασία;

Καθώς αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος γρήγορα, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα συστήματα κυκλοφορίας είναι αυτά που επηρεάζονται άμεσα.

Πριν κάποιος υποστεί θερμοπληξία ποια είναι τα συμπτώματα που προαναγγέλλουν το δυσάρεστο γεγονός;

Εξάνθημα λόγω ζέστης και μυικές κράμπες είναι οι πρώτες ενδείξεις. Εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερες καταστάσεις.

Διάβασα κάπου ότι οι ανεμιστήρες δεν βοηθούν πραγματικά σε καταστάσεις υψηλών θερμοκρασιών.

Όχι μόνον δεν βοηθούν αλλά κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο.

Γίνονται ενέργειες για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της ζέστης;

Πάντα αποτελούσε ένα πρόβλημα και οι θάνατοι από ζέστη ήταν πάντα παρόντες στην διάρκεια του καλοκαιριού ειδικότερα.

Τα τελευταία χρόνια ζώντας σε καταστάσεις ακόμη πιο εκρηκτικές, όπως μεγάλοι πληθυσμοί σε πόλεις αυξάνει τους κινδύνους από κύματα ζέστης για προφανείς λόγους.

Πώς ένα κύμα καύσωνα επηρεάζει το Ανθρώπινο Σώμα

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.