Πώς επιδρούν οι αλλαγές των εποχών στην υγεία μας

Nov 11, 2017 No Comments by

Όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο, έχουμε νιώσει κάποιες ενοχλήσεις, ίσως επισκέψεις κάποιας αλλεργίας, φαινόμενα γρίπης και άλλα ελαφριά ή πιο σοβαρά συμπτώματα, που κάνουν την παρουσία τους στους μήνες που αλλάζουν οι εποχές και ειδικότερα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και από το χειμώνα στην άνοιξη.

Οι εποχιακές διακυμάνσεις στην υγεία μας είναι γνωστές από πολύ παλιά, όπως επίσης είναι γνωστή είναι και η επίδραση των αλλαγών των εποχών σε ήδη υφιστάμενες ασθένειες.

Ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά το εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο και ίσως μπορέσουμε να εξηγήσουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά του.

Αυτή ακριβώς την εποχή ο καιρός είναι όπως θα λέγαμε προβλέψιμα απρόβλεπτος. Το καλοκαίρι είναι κυρίως ζεστό. Ο χειμώνας είναι κυρίως κρύος. Η άνοιξη τώρα, μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα δύο, ζεστός ή κρύος καιρός, σε συνεχόμενες ημέρες, ή ακόμη και σε διάστημα λίγων ωρών.

Αυτό το είδος της αστάθειας του καιρού μπορεί να είναι αόριστα δυσάρεστο. Ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός των ενηλίκων ατόμων παραπονιούνται για αλλαγές στην υγεία τους καθώς αλλάζει ο καιρός, συμπεριλαμβανομένων πιο συχνών πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις, φαινομένων κούρασης και ακόμη φαινομένων κρυώματος.

Σίγουρα τα κρυώματα προκαλούνται από ιώσεις και όχι από τον καιρό. Αλλά καθώς η θερμοκρασία του αέρα και η υγρασία αλλάζει γύρω μας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το μπούκωμα που παρατηρείται στην μύτη μας.

Παρόλο που η μύτη μας δεν κλείνει εντελώς, ο πιο ζεστός και υγρός αέρας θα της δίνει την αίσθηση του μπουκώματος, όπως ακριβώς συμβαίνει στο μπάνιο την ώρα του ντουζ. Μόλις βγούμε έξω, το κύμα του πιο κρύου αέρα δίνει στην μύτη την αίσθηση του ανοίγματος, δημιουργώντας μία αίσθηση φρεσκαρίσματος στο κεφάλι μας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει, αλλά αντίστροφα, όταν βγαίνουμε από έναν κλιματιζόμενο χώρο στην υγρή ζεστή ατμόσφαιρα, κάνοντας το κεφάλι μας να νιώθει γεμάτο και βαρύ.

Τα άτομα που δείχνουν μία τάση προς τους πονοκεφάλους, αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα στον καιρό που αλλάζει στην άνοιξη, από ότι το καλοκαίρι, ή τον χειμώνα.  

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ατόμων με αρθρίτιδα ή χρόνιους πόνους στην πλάτη, αισθάνονται μεγαλύτερη δυσφορία σε ημέρες με κρύο, υγρασία ή έντονους ανέμους, και αισθάνονται πολύ καλύτερα μόλις ο καιρός γίνει πιο ζεστός και σταθερός.

Δεν είναι απόλυτα σαφές ακόμη αν όλες αυτές οι διαταραχές έχουν άμεση σχέση με τις αλλαγές του καιρού ή είναι κατά κάποιο τρόπο έμμεσα συνδεδεμένες με τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην αλλαγή του καιρού.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι καιρικές αλλαγές επηρεάζουν το πώς αισθανόμαστε. Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο και πάντα όχι με τον ίδιο τρόπο το κάθε άτομο.

Μπορεί ο ανοιξιάτικος καιρός να μας κάνει πραγματικά άρρωστους;

Είναι γεγονός πως αυτό που αποκαλούμε αεράκι, στην διάρκεια της άνοιξης, δεν είναι και τόσο αθώο, καθώς μεταφέρει διάφορα σωματίδια, ή γύρη που μπορούν να επηρεάσουν πολλά άτομα με διαφορετικό τρόπο.

Ο υγρός αέρας που συνδέεται με τις καταιγίδες μπορεί ακόμη να συγκεντρώσει και να διασπάσει την γύρη και την μόλυνση σε μικρότερα σωματίδια τα οποία εισπνεόμενα εισέρχονται βαθιά μέσα στους πνεύμονες και ενεργοποιούν επεισόδια άσθματος. Ζεστές και υγρές καταστάσεις προάγουν επίσης την απελευθέρωση από σπόρια μυκήτων τα οποία αποτελούν παράγοντα εκκίνησης των αλλεργιών σε κάποια άτομα.

Η έναρξη της αυτό-άνοσης ασθένειας της πολλαπλής σκλήρυνσης ή επεισόδια αυτής είναι επίσης πολύ πιο συχνά στην διάρκεια της άνοιξης. Το κατά πόσον αυτό το φαινόμενο οφείλεται στα τελευταία συμπτώματα των λοιμώξεων του χειμώνα, ή σε εποχιακές διακυμάνσεις, δεν είναι ακόμη γνωστό.

Ο καρκίνος του στήθους διαγιγνώσκεται πιο συχνά την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού και αυτή η διασύνδεση είναι εντονότερη όσο απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό, όπου η εποχιακή αλλαγή είναι πολύ πιο δραματική. Μία έκρηξη στα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες στην διάρκεια της άνοιξης είναι επίσης εμφανής.

Αλλά η τελευταία διαπίστωση μπορεί να οφείλεται στην συμπεριφορά. Είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια της άνοιξης προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Είναι μία κατάσταση γνωστή ως το ανοιξιάτικο ξεκαθάρισμα.

Είναι πάντως γεγονός ότι η εποχιακή αλλαγή έχει μία κάποια επίδραση στον καθένα μας με διαφορετικό τρόπο και ένταση σε κάθε άτομο. Το αν αυτή γίνεται πολύ πιο σοβαρή λόγω της αλλαγής των εποχών δεν είναι ούτε επιστημονικά αποδεδειγμένο ούτε απόλυτα κατοχυρωμένο. Ο οργανισμός, λόγω της μεγάλης αλλαγής στην φύση, δέχεται μία δυνατή αλλαγή και σίγουρα τούτο έχει την επίδραση του στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται.

Πώς επιδρούν οι αλλαγές των εποχών στην υγεία μας

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.