Επιτρέπεται το αλάτι στα αυτοάνοσα νοσήματα ;;;

Mar 31, 2015 No Comments by

Αλάτι : Δώρο ζωής ή θάνατος ;;;

Σίγουρα το αλάτι δίνει γεύση στα φαγητά μας αλλά και στη ζωή μας ! Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το αλάτι υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία πάρα πολλών χωρών και εξακολουθεί να είναι ακόμα και ως σήμερα. Μάλιστα, στην αρχαιότητα, το αλάτι χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως νόμισμα από διάφορους πολιτισμούς, ενώ σήμερα στην προηγμένη εποχή που ζούμε αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε χώρα που το παράγει και κατ’επέκταση και για την βιομηχανική αναπτυξη της καθεμιάς εξ’αυτών !

(!!!) : Αν και το αλάτι είναι ένας ηλεκτρολύτης πολύτιμος για τον οργανισμό, αφού ρυθμίζει το pH και την ισορροπία των υγρών που υπάρχουν σε αυτόν, ωστόσο η αλόγιστη κατανάλωσή του, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι μπορεί να επιφερει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του οργανισμού και φυσικά στην υγεία του ατόμου (όπως για παράδειγμα η μεγάλη αύξηση που προκαλεί στην αρτηριακή πίεση) !

(!!!) : Επίσης, αν και δεν προσφέρει θερμίδες, το αλάτι, συνδέεται έμμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους ! Στην πραγματικότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλατιού, οδηγεί σε κατακράτηση υγρών τον οργανισμό, που δημιουργούν αίσθημα φουσκώματος και αύξηση του σωματικού βάρους !

Ποια η σχέση του αλατιού με το ανοσοποιητικό σύστημα ;

Και όμως, αν και φαινομενικά δεν φαίνεται να συνδέονται (όχι άμεσα τουλάχιστον), το αλάτι επηρεάζει και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αυτό όπως μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα συνδέεται ΄κατ’επέκταση και με τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα που όπως γνωρίζουμε οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος !

(!!!) : Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η κατάχρηση αλατιού μπορεί να οδηγήσει ΟΧΙ μόνο σε κατακράτηση υγρών, αλλά και σε πολύ σοβαρότερα νοσήματα όπως τα ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ! Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σοβαρά νοσήματα που μπορούν να προκληθούν στον οργανισμό από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού σε καθημερινή βάση !

Οι επιστήμονες που μελέτησαν την επίδραση που έχει στον οργανισμό η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μέσω των γευμάτων του ατόμου, οδηγήθηκαν στο σοκαριστικό συμπέρασμα πως η υπερκατανάλωση και υπερφόρτωση του οργανισμού με περίσσεια αλατιού που δεν την έχει ανάγκη, μπορεί να τον κάνει να στραφεί ο ίδιος κατά του ανοσοποιητικού συστήματός του !

(!!!) : Ουσιαστικά … το αλάτι φαίνεται να ενεργοποιεί το κομμάτι εκείνο του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά επιτίθεται στο ίδιο το σώμα ! Πώς ;;; Μα με τα γνωστά σε όλους αυτοάνοσα νοσήματα !

Μπορεί η διακοπή κατανάλωσης αλατιού να βοηθήσει στη θεραπεία από τα αυτοάνοσα νοσήματα ;

Μια τέτοια υπόθεση είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αβάσιμη ! Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός πώς τα ευρήματα των επιστημόνων σχετικά με τη σχέση αλατιού και ανοσοποιητικού συστήματος ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη πως η διακοπή κατανάλωσης αλατιού μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων !

(!!!) : Με λίγα λόγια, φαίνεται από τις μελέτες, πως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ΜΠΟΡΕΙ να προκαλέσει την εμφάνιση αυτοάνοσου νοσήματος στον οργανισμό, αλλά η διακοπή της κατανάλωσης αλατιού ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (ή έστω δεν έχει αποδειχθεί ακόμα) πως μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Είναι επιβεβλημένο να παρακολουθούμε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας και να ελέγχουμε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε ! Ως γνωστόν, τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα περιέχουν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες αλατιού και καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την συστηματική κατανάλωσή τους ! Επίσης σημαντική είναι και η επαρκής κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση, καθώς επίσης και η υγιεινή διατροφή !

Επιτρέπεται το αλάτι στα αυτοάνοσα νοσήματα ;;;

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.