Δίαιτα Dukan

Feb 14, 2012 No Comments by

Η δίαιτα Dukan είναι μια δίαιτα που έχει χιλιάδες ένθερμους υποστηρικτές ανά τον κόσμο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους βοήθησε να χάσουν αρκετά κιλά. Μέσα σε αυτούς τους οπαδούς αυτής της δίαιτας υπάρχουν και πολλοί celebrities.

Πως λειτουργεί η Δίαιτα Dukan

H δίαιτα Dukan πρόκειται για μία δίαιτα που έχει ως βάση της την πρωτεΐνη. Είναι μία παραλλαγή της δίαιτας Atkins αλλά πολύ πιο υγιεινή. Ο δημιουργός της είναι ο Dr. Dukan εξ ου και το όνομα της. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η αποθήκευση λίπους είναι άμεσα εξαρτημένη από τους υδατάνθρακες λόγω της ινσουλίνης που εκρίνεται και για αυτό η περιορισμένη λήψη τους είναι πολύ σημαντική για ένα αδύνατο σώμα.

Πως επινοήθηκε η Δίαιτα Dukan

Η γέννηση αυτής της δίαιτας ήρθε σύμφωνα με τον Pierre Dukan όταν ένας φίλος του ήθελε να χάσει άμεσα κιλά αλλά χωρίς να κόψει το αγαπημένο του κρέας. Τρώγοντας λοιπόν μόνο πρωτεϊνικά τρόφιμα επί μία εβδομάδα, κατάφερε να χάσει 5 κιλά. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Dukan μελέτησε πολύ πάνω στο γεγονός, άλλαξε την ειδικότητα του από νευρολόγος σε διατροφολόγος και επινόησε την Δίαιτα Dukan.

Διαφορά με την Δίαιτα Atkins

Η διαφορά της δίατας Ducan με την Δίαιτα Atkins είναι πως η Dukan δεν επιτρέπει πρωτεϊνικα τρόφιμα με αρκετό λίπος. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στα τρόφιμα με περιορισμένα λιπαρά όπως τα ψάρια, ενώ η Δίαιτα Ατκινς επιτρέπει μέχρι και bacon στην καθημερινή μας διατροφή. Ο δρ. Ντούκαν υποστηρίζει πως η μεγάλη κατανάλωση λίπους μόνο κακά μπορεί να μας προκαλέσει στην υγεία μας.

4 Στάδια της Δίαιτας Dukan

H δίαιτα Dukan αποτελείται από 4 φάσεις:

Επίθεση – Καθαρή πρωτεΐνη

Το πρώτο στάδιο διαρκεί χρονικά 2-10 μέρες ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε στο σώμα μας.

Επιτρέπονται μόνο φαγητά με πρωτεΐνη όπως :

 • Άπαχο μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας
 • Συκώτι
 • Κοτόπουλο και γαλοπούλα
 • Ζαμπόν με λίγα λιπαρά
 • Ψάρια
 • Θαλασσινά
 • Αυγά (έως 2 την ημέρα χωρίς κρόκο)
 • Άπαχα γαλακτοκομικά

Κρουαζιέρα – Εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με λαχανικά

Αυτή η φάση διαρκεί μέχρι να χάσουμε τα περιττά μας κιλά που επιθυμούμε. Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά σε αυτό το στάδιο είναι να τρώμε  καθαρή πρωτεΐνη την μία μέρα και την άλλη πρωτεΐνη με λαχανικά.

Τα λαχανικά που επιτρέπονται:

Ντομάτα, Αγγούρι ,Αγκινάρα, Σπαράγγια, Φασολάκια, Τεύτλα, Μπρόκολο ,Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανο Καρότα, Κουνουπίδι ,Μελιτζάνα, Αντίδι Φασολάκια, Λάχανο, Μαρούλι, Ρόκα, Μανιτάρια, Μπάμιες ,Κρεμμύδια, Κρεμυδάκια ,Πράσα Πιπεριές, Χόρτα βραστά ,Μαϊντανό ,Σέλινο, Μάραθο

Εδραίωση

Σε αυτή τη φάση καταναλώνουμε καθημερινά όση πρωτεΐνη και λαχανικά θέλουμε χωρίς να έχουμε περιορισμούς. Αυτό το στάδιο κρατάει όσο τα κιλά που χάσαμε πολλαπλασιάζοντας το με το 9

Συντήρηση

Αυτή η φάση είναι και η πιο σημαντική σύμφωνα με τον Dr Dukan. Το μυστικό είναι να μπορέσουμε να συντηρήσουμε το σώμα που φτιάξαμε και να μην ξαναπάρουμε τα χαμένα κιλά ποτέ. Αυτή η φάση δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Την ακολουθείτε συνέχεια αφού δεν έχει πολλούς περιορισμούς. Οι κανόνες της  φάσης της συντήρησης είναι οι εξής:

 • Να τηρήτε τους βασικούς κανόνες της 3ης φάσης (λαχανικά-πρωτεΐνες)
 • Να γυμνάζεστε τακτικά
 • Να βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή την βρώμη
 • Μία μέρα της εβδομάδας να καταναλώνεται μόνο πρωτεϊνικά τρόφιμα

Συμπέρασμα

H δίαιτα Dukan είναι μία από τις γνωστές δίαιτες με καλά αποτελέσματα σε αρκετό κόσμο αλλά και κάποιες παρνέργειες. Οι τόσο λίγοι υδατάνθρακες που καταναλώνονται σε αυτή την δίαιτα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη εξάντληση , κακή διάθεση και άλλες άσχημες παρενέργειες. Επίσης όταν αποφασίσετε να ξαναρχίσετε τη λήψη υδατανθράκων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε. Η δίαιτα Ντούκαν λοιπόν πρόκειται για μία πολύ περιοριστική δίαιτα που άμα όμως προσπαθήσετε πολύ και τηρήτε συνεχώς τους κανόνες της θα δείτε αποτέλεσμα.

Προτεινόμενος Λιποδιαλύτης – Phen375

Το Phen375 είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος νόμιμος λιποδιαλύητς που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά. Παρασκευάζεται σε εγκεκριμένα από το FDA εργαστήρια και έχει πολλαπλό ρόλο, αφού βοηθάει στην λιποδιάλυση, στην μείωση της όρεξης και στην αύξηση του μεταβολισμού.

Διαβάστε περισσότερα για το Phen375 εδώ

 

Δίαιτα Dukan

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.