Αλχημίλλη η κοινή … ένα βότανο – θαύμα !

Nov 08, 2016 No Comments by

Το βότανο … της Παναγίας !

Η Αλχημίλλη με την λατινική ονομασία Alchemilla vulgaris που κυκλοφορεί με πολλά ονόματα (όπως Dwarf και lion’s foot), κυκλοφορεί επίσης και με την παράξενη ονομασία Lady’s Mantle … δηλαδή “ο μανδύας της κυρίας” ! Την ονομασία της αυτή πήρε το βότανο αυτό κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, εννοώντας την Παρθένο Μαρία. Λέγεται πως το όνομα αυτό της δόθηκε λόγω του σχήματος των φύλλων της, που έμοιαζαν με μανδύα και προσομοιάστηκαν με τον μανδύα της Παναγίας.

Το όνομά της της δόθηκε κατά το Μεσαίωνα από τους αλχημιστές. Είναι ένα ποώδες φυτό, αυτοφυές, και συναντάται κυρίως σε ορεινές περιοχές, σε δάση ή σε υγρά μέρη. Η ρίζα του είναι κοντή και αρκετά παχια, ενώ ο βλαστός του φυτού αναπτύσσεται όρθιος και λεπτός.

Τα άνθη της Αλχημίλλης είναι μικρού μεγέθους και κιτρινοπράσινου χρώματος. Η ανθοφορεία παρατηρείται κυρίως από τον μήνα Απρίλιο έως τον μήνα Ιούνιο (και ίσως και λίγο αργότερα … ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες).

Ποια η χρήση της Αλχημίλλης ;;;

Η Αλχημίλλη είναι ένα εξαιρετικό βότανο, πολύτιμο ειδικά για τις γυναίκες ! Πρόκειται για ένα φυτό :

 • με επουλωτική δράση για τις πληγές
 • τονωτικό για τους μύες
 • διουρητικό
 • στυπτικό
 • με δράση κατά του έλκους
 • με δράση κατά των μολύνσεων
 • με δράση κατά της διάρροιας
 • καρδιοτονωτικό
 • με δράση κατά της αναιμίας

Το βότανο Αλχημίλλη περιέχει :

 • τανίνη
 • αιθέριο έλαιο
 • και σαλικυλικό οξύ

Την φήμη της, η Αλχημίλλη, την απέκτησε κυρίως κατά τον 15ο με 16ο αιώνα. Κατά την περίοδο εκείνη χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο πεδίο της μάχης, λόγω της εξαιρετικά στυπτικής φύσης της, ως θεραπεία κατά των μολύνσεων των πληγών ταν τραυματισμένων στρατιωτών !

Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία έναντι της διάρροιας, για γαργάρες κατά της λαρυγγίτιδας, αλλά και κατά του έλκους !

Ένα βότανο … ειδικά για τις γυναίκες !

Η Αλχημίλλη έγινε εξαιρετικά διάσημη κυρίως για την δράση της έναντι γυναικολογικών προβλημάτων, όπως είναι η αιμορραγία, ο κνησμός του κόλπου αλλά και ο πόνος κατά την έμμηνο ρύση !

Ακόμα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για τη ρύθμιση του κύκλου της γυναίκας, για τον έλεγχο των κολπικών εκκρίσεών της, αλλά και για άλλες μολύνσεις ή φλεγμονές που μπορεί να παρουσιάσει (γυναικολογικής φύσεως).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως το βότανο αυτό βρίσκει εξαιρετική εφαρμογή και σε γυναίκες που οδέυουν προς την εμμηνόπαυση. Η χρήση του βοτάνου της Αλχημίλλης, εξωμαλύνει τις μεταβολές που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, ενώ επίσης διεγείρει την έμμηνο ρύση !

Πώς χρησιμοποιείται η Αλχημίλλη ;

Η Αλχημίλλη είναι ένα βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλοτε ως αφέψημα, άλλοτε ως λοσιόν και άλλοτε ως αλοιφή … ανάλογα με τη φύση και τη μορφή του προβλήματος.

Ως αφέψημα, η Αλχημίλλη (ως αποξηραμένο βότανο), χρησιμοποιείται σε ποσότητα περίπου 2 κουταλιών του γλυκού σε νερό που βράζει για μερικά λεπτά (περίπου 10 με 15 λεπτά περίπου). Στη συνέχεια (όπως και με όλα τα βότανα) σουρώνεται και είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Συνίσταται η κατανάλωση αυτού του αφεψήματος 3 φορές την ημέρα !

Μπορεί η χρήση Αλχημίλλης να προκαλέσει παρενέργειες ;

ΟΧΙ ! Δεν έχουν καταγραφεί καθόλου παρενέργειες για τη χρήση του συγκεκριμένου βοτάνου, ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται οι σωστές δοσολογίες και να μη γίνονται καταχρήσεις !

Η Αλχημίλλη δεν έχει καταγραφεί να αλληλεπιδρά με άλλες φαρμακευτικές αγωγές και θεωρείται ένα απόλυτα ακίνδυνο βότανο προς κατανάλωση !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του βοτάνου της Αλχημίλλης από τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσυνης. Η Αλχημίλλη είναι ένα βότανο που παρουσιάζει διεγερτική δράση προς τη μήτρα και μπορεί να προκαλέσει (καμιά φορά) επιπλοκές στον τοκετό !

Αλχημίλλη η κοινή ... ένα βότανο - θαύμα !

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.