Σωστή διατροφή για… καπνιστές !!!

Nov 12, 2014 No Comments by

Άν δεν μπορείς να απαλλαγείς απ’ την φοβερά ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζεις ότι ο οργανισμός σου δεδομένης της βλαπτικής δράσης που υπόκειται έχει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, διαφορετικές απ’ αυτές ενός μη καπνιστή. Δες παρακάτω πώς θα οχυρώσεις ως ένα μεγάλο βαθμό τον οργανισμό σου μέσω της διατροφής σου…smoker's-diet-slimmingpills-greece

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ως γνωστό και ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεδομένου όμως ότι η νικοτίνη εξουδετερώνει τις αντιοξειδωτικές ουσίες, η αναγκαία ποσότητα πρόσληψης βοταμίνης C είναι αυξημένη στους καπνιστές. Προκειμένου λοιπόν να διαφυλάξετε τον οργανισμό σας από διάφορες λοιμώξεις κρίνεται απαραίτητη η συχνή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, ιδιαιτέρως εσπεριδοειδών.

Αντιοξειδωτικά

Πέραν της βιταμίνης C μπορείτε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και με επιπρόσθετα αντιοξειδωτικά όπως είναι η βιταμίνη Ε την οποία βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς και στο λάδι, τα φλαβονοειδή που περιέχει το κόκκινο κρασί – τα λαχανικά – το πράσινο τσάι και τα φρούτα και τα καροτένια τα οποία αποτελούν ουσιαστικά την προβιταμίνη Α και τα συναντάμε σε λαχανικά και φρούτα (και ειδικότερα σε αυτά με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα).

2 μερίδες γαλακτοκομικά απαραιτήτως

Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καφέ την οποία συνηθίζουν οι καπνιστές, εμποδίζεται η απορρόφηση ασβεστίου απ’ τον οργανισμό με αποτέλεσμα η πρόσληψη ασβεστίου στα συγκεκριμένα άτομα να χρειάζεται ενίσχυση. Σε συνδυασμό με την μείωση των οιστρογόνων που προκαλεί το κάπνισμα στις γυναίκες ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης είναι πιο αυξημένος. Επομένως, οι ειδικοί τονίζουν, ότι η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλακτος, κίτρινων και λευκών τυριών, γιαουρτιού) είναι αναγκαία.

( !!! ) : Τα Ω-3 λιπαρά οξέα ( παρθένο ελαιόλαδο, τόνος, ξηροί καρποί) είναι επίσης απαραίτητα στην διατροφή ενός καπνιστή καθώς σύμφωνα με έρευνες προστατεύουν απο τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και ειδικότερα στους πνεύμονες!!!

Φρούτα με μέλι

Ο οργανισμός των καπνιστών μεταβολίζει εντελώς διαφορετικά τους υδατάνθρακες εξ’ αιτίας του τσιγάρου. Αυτό έχει σαν συνέπεια την πρόκληση μεγαλύτερης ανάγκης για υδατάνθρακες, και συνηθέστερα για γλυκές γεύσεις και πολύ περισσότερο σοκολάτα. Προκειμένου λοιπόν να μην επιβαρύνεστε με τόσο παχυντικέςουσίες συνιστάται να επιλέγετε καλύτερα γλυκά του κουταλιού αλλά και φρούτα με μέλι.

( !!! ) : Επιλέγετε επίσης δημητριακά ολικής αλέσεως τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών συμπλέγματος Β. !!!

Νερό

Το κάπνισμα λειτουργεί ενισχυτικά στην συσσώρευση τοξινών, τις οποίες με την σειρά του το νερό του οργανισμού μας προσπαθεί να αποβάλει. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι η νικοτίνη προκαλεί ταχύτερη κένωση του εντέρου, διαδικασία κατά την οποία χάνεται ακόμα περισσότερο νερό, η ανάγκη του οργανισμού των καπνιστών για το πολύτιμο αυτό αγαθό είναι μεγάλη. Συνιστάται επομένως η κατανάλωση σχεδόν 1,5 λίτρου νερού ημερησίως όπως και η κατανάλωση λαχανικών, φρέσκων φρούτων και φρεσκοστυμμένων χυμών.

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.