Σταμάτα να τρως άσκοπα & άκουσε το στομάχι σου …

Dec 19, 2013 No Comments by

Όπως υπάρχει το λεγόμενο «βιολογικό σου ρολόι» που σου υπενθυμίζει πότε έχει έρθει η ώρα να γίνεις γονιός, έτσι με την ίδια ακριβώς λογική η φύση έχει προβλέψει και σου έχει δώσει και το ρολόι του στομάχου σου για να σου υπενθυμίζει πότε πεινάς και χρειάζεται να φας.

Μέσα στο άγχος της ημέρας, τις πάρα πολλές υποχρεώσεις και το έντονο στρες, πολλές φορές είτε παραβλέπουμε εντελώς αυτότο ρολόι που χτυπάει είτε ακόμα στρεφόμαστε σε υπερκατανάλωση φαγητού που ουσιαστικά δε χρειαζόμαστε ώστε να καταπολεμήσουμε το άγχος που μας διακατέχει.

Γενικά ο άνθρωπος μέσα στην τρέλα των έντονων ρυθμών της καθημερινότητάς του έχει σταματήσει να δίνει την απαιτούμενη προσοχή στον οργανισμό του και να ακούει τις ανάγκες του σώματός του.

 Το φαινόμενο του «ρολογιού» και πώς εξηγείται επιστημονικά.

Πόσες φορές δεν έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, και με το που βγάζετε το παλτό σας και αφήνετε τα πράγματά σας κάτω ακούτε το στομάχ σας να γουργουρίζει και να παραπονιέται ;

Τυχαίο γεγονός ή όντως κάτι σημαίνει ; Είναι πιθανό αυτή η σύμπτωση να σας συμβαίνει καθημερινά ;

Όπως φαντάζεστε, φυσικά και δεν πρόκειται για σύμπτωση ! Σύμφωνα με έρευνες από το Australia’s University of Adelaide, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το στομάχι μπαίνει σε μια διαδικασία από τον οργανισμό να λειτουργεί ως κιρκαδικό ρολόι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με κάποιο τρόπο ενεργοποιούνται τα νεύρα του στομάχου ώστε να στέλνουν το μήνυμα της πείνας σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, σαν να το έχουμε προγραμματίσει να μας ειδοποιεί συγκεκριμένες στιγμές, δηλαδή σαν ένα ξυπνητήρι.

Οι ερευνητές επίσης κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις αντιδράσεις των νεύρων του στομάχου κατά τη διάρκεια του γεύματος, αφού όπως αποδεικνύεται, αυτά είναι υπεύθυνα για το σήμα που αποστέλλεται στον εγκέφαλο για το αν η ποσότητα του φαγητού που έχει καταναλωθεί είναι επαρκής ή για το πότε πρέπει το άτομο να σταματήσει να τρώει γιατί έχει λάβει την ποσότητα φαγητού που του επαρκεί.

Συνήθως, αν και ο οργανισμός μας αποστέλλει το μήνυμα πως έχει λάβει την ποσότητα φαγητού που χρειαζόταν, εμείς αγνοούμε αυτό το μήνυμα συνεχίζοντας να καταναλώνουμε άσκοπα θερμίδες που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Για να μπορέσουμε να ακούσουμε αυτό το μήνυμα θα πρέπει να καταναλώνουμε αργά την τροφή μας, να την μασάμε καλά και να μην τρώμε γρήγορα και με βουλιμία. Όταν τρώμε πολύ γρήγορα ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να καταλάβει ότι έχει χορτάσει και να μας πληροφορήσει γι’αυτό.

 Συμπέρασμα :

Το κιρκαδικό αυτό ρολόι που ενεργοποιείται από την ίδια τη φύση και σας υπενθυμίζει πότε και πόσο πρέπει να φάτε, φαίνεται πως σχετίζεται και με τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού σας.

Έτσι, το πρωί, που ο ργανισμός απαιτεί μεγαλύτερα ποσά ενέργειας για να αντεπεξέλθει στις πολλές υποχρεώσεις του, ο οργανισμός στέλνει το μήνυμά του ζητώντας μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.

Αντιθέτως, το βράδυ που οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού είναι χαμηλές, θα διαπιστώσετε πως νιώθετε χορτάτοι πολύ πιο εύκολα και με πολύ λιγότερη τροφή.

Η φύση γνωρίζει τις ανάγκες του σώματός σας ώστε να παραμένετε υγιείς και δυνατοί. Μάθετε να τις ακούτε και θα κερδίσετε σε υγεία και σε ομορφιά.

Σταμάτα να τρως άσκοπα & άκουσε το στομάχι σου ...

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.