Παίζει ρόλο το βάρος μου στο πώς αντιλαμβάνομαι τη σωματική άσκηση ;;;

Oct 02, 2014 No Comments by

Νέες μελέτες ρίχνουν φως στο θέμα «σωματική άσκηση» !

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες μελέτες φάνηκε πως το μυαλό των γυναικών με φυσιολογικό βάρος λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από το μυαλό των υπέρβαρων γυναικών σε ερεθίσματα που αφορούν σωματική δραστηριότητα και ασκήσεις εκγύμνασης του σώματος.

Μάλιστα, οι μελέτες έδειξαν, πως όσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό βάρος της γυναίκας τόσο περισσότερο διαφοροποιείται και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα αυτά !

Η μελέτη με νούμερα …

Πρόκειται για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The International Journal of Obesity». Για την μελέτη αυτή κλήθηκαν 13 γυναίκες φυσιολογικού βάρους και 13 γυναίκες υπέρβαρες (ή και παχύσαρκες) να πάρουν μέρος στην έρευνα.

Και οι δύο αυτές ομάδες γυναικών έπρεπε να απαντήσουν σε δύο ερωτηματολόγια.

Ερωτηματολόγιο Νο1 :

Το ένα ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με το κατά πόσο θεωρούν την σωματική άσκηση ευχάριστη, ή το κατά πόσο η σωματική άσκηση θα μπορούσε να τις βοηθήσει να είναι πιο αρεστές και να κάνουν ευκολότερα φίλους, καθώς και άλλες ερωτήσεις αυτού του τύπου.

Ερωτηματολόγιο Νο2 :

Το άλλο ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις που ενδιαφέρονταν για το κατά πόσο το άτομο βρίσκει δυσάρεστη τη σωματική άσκηση ή το αν αισθάνεται αμηχανία να ασκείται σε δημόσιο χώρο ή αν θα μπορούσε να ασκείται περισσότερο και πιο τακτικά.

Οι ειδικοί χρησιμοποιώντας μια μηχανή απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, μπόρεσαν να παρατηρήσουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου των γυναικών αυτών κατά την ώρα που παρακολουθούσαν μια σειρά διαφανειών που παρουσίαζαν διάφορα άτομα να ασκούνται. Οι 90 από αυτές τις διαφάνειες παρουσίαζαν άτομα να ασκούνται και να είναι πολύ χαρούμενα κατά την διεξαγωγή των ασκήσεών τους. Οι υπόλοιπες 90 διαφάνειες παρουσίαζαν άτομα σε αδρανή κατάσταση, σε έναν καναπέ, σε ένα κρεββάτι ή ακόμα και σε ένα γραφείο.

Και οι δύο ομάδες γυναικών κλήθηκαν να φανταστούν πως βρίσκονται σε μια παρόμοια κατάσταση, πότε άσκησης και πότε αδράνειας. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως οι διαφάνειες που παρουσίαζαν άτομα να αθλούνται και άτομα να κάθονται αδρανή, διέκοπταν και διαφάνειες που παρουσίαζαν φυσικά τοπία.

Οι γυναίκες και των δύο ομάδων παρακολουθούσαν τη ροή των εικόνων και καλούνταν να σκέφτονται αυτά που έβλεπαν. Ταυτόχρονα γινόταν μαγνητική καταγραφή της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους και της ροής του αίματος.

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν των μαγνητικών αποτυπώσεων της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους, η ομάδα των υπέρβαρων γυναικών φάνηκε να μην απολαμβάνει καθόλου στη θέαση των εικόνων που παρουσίαζαν άτομα να γυμνάζονται χαρούμενα.

Επίσης, τα άτομα αυτά, παρουσίασαν ιδιαίτερη κινητικότητα στον εγκέφαλό τους (σε συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου) βλέποντας τις εικόνες των αδρανών ανθρώπων.

Αντίθετα, η ομάδα γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος, φάνηκε να δραστηριοποιεί τον εγκέφαλό της κατά τη θέαση εικόνων με άτομα να γυμνάζονται.

Αποτέλεσμα : Αν και μπορεί να φαίνεται πραγματικά αποθαρρυντικό το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, προδιαθέτοντας την απόρριψη των παχύσαρκων ατόμων προς την σωματική άσκηση, και άρα και προς την καλυτέρευση της υγείας τους, ωστόσο δεν είναι και απόλυτα σαφές. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν το αυξημένο σωματικό βάρος οδηγεί πραγματικά στην απέχθεια οποιασδήποτε σωματική δραστηριότητας, ή αν απλά η απουσία της σωματικής δραστηριότητας οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και ΜΟΝΟ !

Παίζει ρόλο το βάρος μου στο πώς αντιλαμβάνομαι τη σωματική άσκηση ;;;

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.