Μικροί & μεγάλοι εθισμένοι … στην τεχνολογία !

Mar 02, 2015 No Comments by

Ο εθισμός στις μέρες μας …

Ο εθισμός δεν έχει ηλικία ! Αν και θα θεωρούσαμε πιο ευάλωτα τα παιδιά ή τα νεαρά άτομα στην τεχνολογία, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και από τα ενήλικα άτομα, που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα ακριβώς !

Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, σε κάθε σημείο της καθημερινότητας … στη δουλειά, στις δουλειές του σπιτιού, στη διασκέδαση … σε όλα !

Το ίντερνετ είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές πηγές εθισμού που συναντάμε στην κοινωνία του σήμερα. Ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως ηλικίας και ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, πλέον όλοι διαθέτουν ένα κινητό που μπορεί να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Πόσο καλό ή πόσο κακό κάνει όμως αυτό στη ζωή μας τελικά ;

Βοήθεια στην καθημερινότητα ή επικίνδυνη συνήθεια ;;;

Η τεχνολογία είναι εδώ για να διευκολύνει την καθημερινότητα και να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας. Τι γίνεται όμως όταν η τεχνολογία αρχίζει και γίνεται κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού ; Τι γίνεται όταν αρχίζει να γίνεται καθημερινή ανάγκη ;;;

(!!!) : Τα πρώτα σημάδια εθισμού στην τεχνολογία, και πιο συγκεκριμένα στο ίντερνετ, άρχισαν να διαφαίνονται τη δεκαετία του ’90 ! Οι επιστήμονες άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη νέα αυτή τάση του κοινού και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη μελέτη αυτού του νεου φαινομένου !

Πλέον, που η τεχνολογία έχει γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη και ανάπτυξη, όλα σχεδόν φαίνεται να έχουν αντικατασταθεί από αυτή την εικονική πραγματικότητα, που ψευδώς έρχεται για να καλύψει όλες τις ανάγκες κοινονικοποίησης του ατόμου (ενηλίκου ή ανηλίκου).

(!!!) : Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Άυγουστο του 2009 σε παιδιά ηλικίας από περίπου 7 έως 16 χρονών, διαπιστώθηκε πως μπορεί να ξοδεύουν καθημερινά έως και 9 ολόκληρες ώρες μπροστά από μια οθόνη (είτε αυτή είναι της τηλεόραης, είτε του υπολογιστή, είτε κάποιου videogame, είτε ακόμα και του κινητού). Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά πως σπαταλούν περίπου το 1/3 ενός χρόνου σε μια οθόνη. Είναι κάτι τέτοιο ανησυχητικό ή όχι ;

Πώς καταλαβαίνω αν είμαι εθισμένος ;;;

Υπάρχουν σημάδια που καταμαρτυρούν αν πραγματικά η χρήση της τεχνολογίας γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια ή αν όντως ενέχει κίνδυνος εθισμού …

Αυτά είναι τα ακόλουθα :

  • Αποτελεί προτεραιότητα ! Το εθισμένο άτομο δεν νοείται να μην ενημερωθεί και να μην ενημερώσει τους διαδικτυακούς φίλους του για οποιαδήποτε κίνησή του !
  • Η ζωή του φαίνεται κενή χωρίς αυτή τη δραστηριότητα.
  • Παρουσιάζει σημάδια ευερεθιστότητας και νευρικότητας όταν δεν βρίσκεται ή δε μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο.
  • Αμελεί τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.
  • Χάνει την αίσθηση του χρόνου.
  • Αποκτούν σταδιακά μια αντικοινωνική συμπεριφορά και απομακρύνονται από την πραγματική ζωή και τις πραγματικές συναναστροφές με ανθρώπους.
Μικροί & μεγάλοι εθισμένοι ... στην τεχνολογία !

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.