Δίαιτα Beck

Sep 02, 2013 No Comments by

Η δίαιτα Beck στηρίζει τη θεωρία της και τις αρχές της στο γεγονός ότι έχει ως στόχο να εκπαιδεύει τον εγκέφαλο του κάθε ατόμου με περιττά κιλά να σκέφτεται σαν ένα αδύνατο άτομο !

Ο εμπνευστής της δίαιτας αυτής, ο Dr. Judith Beck, μετά από πολλές έρευνες και μεγάλη εμπειρία από μελέτες επάνω στη συμπεριφορά ασθενών κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, δημιούργησε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται κυρίως στην Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy) !

Τι είναι η Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία ;

Πρόκειται για μια θεραπεία που δημιουργήθηκε το 1960 από τον πατέρα του Dr. Judith Beck και στόχο είχε να αναλύσει αλλά κυρίως να διευκολύνει τα άτομα στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από το περιττό τους βάρος !

Πρόκειται για μια θεωρία που βοηθάει στην αποβολή αρνητικών σκέψεων που δεν επιτρέπουν στο άτομο να ανταπεξέλθει στη διαδικασία απώλειας βάρους και στην αποφυγή δυσκολιών κατά την εκπόνηση μιας δίαιτας όπως είναι το φαινόμενο yo-yo, η κατάθλιψη, η βουλιμία, η υπερφαγία και η ταχυφαγία και η εξαιρετικά κακή ψυχολογία και αυτοεκτίμηση !

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Beck ;

Η δίαιτα Beck είναι ουσιαστικά όχι μόνο ένα διατροφικό πλάνο αλλά ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του ατόμου ! Η εκπαίδευση αυτή περιλαμβάνει τόσο διατροφική εκπαίδευση, όσο και ψυχολογική και συμπεριφορική εκπαίδευση του ατόμου !

Εκπαιδεύει το άτομο στον τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων, στην λήψη αποφάσεων, στην αποφασιστικότητα προς αποφυγή των πειρασμών, στην αποβολή των στρεσογόνων παραγόντων και στη διαχείριση της κατάστασης σε εξωτερικές συνθήκες και τον αυτοέλεγχο !

Ξεκινώντας τη δίαιτα Beck καλείται το κάθε άτομο αμέσως να κατονομάσει τους 20 πιο σημαντικούς λόγους που το κάνουν να επιθυμεί να απαλλαγεί από κάποια κιλά, οδηγώντας το έτσι σε μια πιο συνειδητή απόφαση και σε μια πιο εγκεφαλική διαδικασία !

Επίσης καλείται να περιλάβει διάφορες ασκήσεις στην καθημερινότητά του όπως η αργή κατανάλωση του φαγητού, ο καθορισμός των δυσκολιών που αντιμετωπίζει καθημερινά ή η σωστή επιλογή διατροφικού προγράμματος ! Το άτομο καλείται να έχει μια ενεργητική στάση απέναντι στην καθημερινότητά του και στις διάφορες επιλογές που καλείται να αντιμετωπίσει !

Φυσικά, όπως σε όλα τα ισορροπημένα διατροφικά προγράμματα, υπάρχει κάθε εβδομάδα μία ημέρα που παραμένει ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, για να μπορεί το άτομο να πάρει δύναμη και να μην κουραστεί και εγκαταλείψει τη διαδικασία.

Στη δίαιτα Beck ενθαρρύνεται η σωματική δραστηριότητα η οποία προτείνεται σε καθημερινή βάση με διάφορα προγράμματα !

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δίαιτας Beck

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Διδάσκει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής Δεν παρέχει ακριβές διατροφικό πρόγραμμα
Βοηθάει στην κατανόσηση των λόγων που οδηγούν στην υπερφαγία Δεν γίνεται σαφές πως να εκπαιδευτεί το άτομα να φτιάχνει ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο
 

Βοηθάει στην συναισθηματική ενίσχυση του ατόμου

Ίσως να μην είναι κατάλληλο για άτομα που δεν παρουσιάζουν συναισθηματική δυσκολία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα δίαιτας
Προωθεί την αποβολή όλων των αγχωτικών παραγόντων  
Παρέχει λεπτομερές πλάνο εκπαίδευσης διάρκειας 6 εβδομάδων  
Η δίαιτα Beck

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.