Γερά δόντια … με την κατάλληλη διατροφή !

May 12, 2015 No Comments by

Η σημασία ενός υγιούς χαμόγελου …

Ένα χαμόγελο για να είναι ελκυστικό προϋποθέτει γερά και καθαρά δόντια. Τα δόντια μας χτίζουν το πιο σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας προς τους άλλους … δηλαδή το χαμόγελό μας ! Ένα χαμόγελο με δόντια κατεστραμμένα και βρώμικα δεν μπορεί να γοητεύσει, σε αντίθεση με ένα υγιές χαμόγελο και κάτασπρα γερά δόντια που ακτινοβολούν υγεία και ομορφιά !

Ωστόσο, τα δόντια μας για να προστατεύσουμε, πρέπει να τα φροντίζουμε τακτικά σε καθημερινή βάση. Το πιο σημαντικό ώστε να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια μας, είναι να μην παραμελούμε την σχολαστική καθαριότητά τους ! Μετά από κάθε γεύμα πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ή τα ροφήματα με ζάχαρη, γιατί καταστρέφουν τα δόντια και χαλάνε το όμορφο χαμόγελό μας.

Το πλύσιμο των δοντιών όμως, αν και πάρα πολύ σημαντικό, δεν είναι και το μοναδικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε για να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια μας.

(!!!) : Εκτός από σχολαστική καθαριότητα, τα δόντια μας, έχουν ανάγκη και από την σωστή διατροφή ώστε να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για να παραμένουν υγιή !

Η διατροφή είναι το Α και το Ω και για τα δόντια !

1η συμβουλή : ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Τρώμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ! Οι φυτικές ίνες, εκτός από το ότι παίζουν το ρόλο ενός φυσικού καθαριστικού για τα δόντια, βοηθούν και στην έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου στο στόμα, με αποτέλεσμα τον καλύτερο και αποδοτικότερο καθαρισμό των δοντιών από υπολείμματα τροφών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όταν δεν έχουμε τρόπο να πλύνουμε τα δόντια μας … τρώμε μήλο για να τα καθαρίσουμε και να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των τροφών από αυτά ! Επίσης η φράουλα είναι γνωστό ότι είναι κάτά κάποιο τρόπο … ένας εντελώς φυσικός τρόπος λεύκανσης των δοντιών !

2η συμβουλή : ΖΑΧΑΡΗ

Για υγιή και γερά δόντια πρέπει να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό να πλένουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιας ζαχαρούχας τροφής. Αν τα δόντια δεν καθαριστούν, η ζάχαρη παραμένει στα δόντια και τα καταστρέφει. Ζάχαρη όμως δεν περιέχουν μόνο τα γλυκά ! Πάρα πολλά τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη … ακόμα και αν εμείς δεν το γνωρίζουμε ή δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ! Άρα, μετά από κάθε γεύμα, αν δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια … απλά μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη που θα βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών από τα υπολείμματα των τροφών !

3η συμβουλή : ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Αν και πολλοί φοβούνται πως το τσάι χρωματίζει τα δόντια τους με μια κίτρινη χροιά, το πράσινο τσάι, είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία γενικότερα αλλά και για την υγεία των δοντιών ειδικότερα ! Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παθήσεων όπως, ο καρκίνος του στόματος, η τερηδόνα, αλλά και η χρόνια περιοδοντίτιδα !

4η συμβουλή : ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Τα μπισκότα, τα κεκάκια, τα πατατάκια, οι καραμέλες, τα γλειφιτζούρια, τα κράκερ, τα κουλουράκια και γενικά όλα αυτά τα προϊόντα έχουν την τάση να θρέφουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας, με αποτέλεσμα να χαλάνε τα δόντια μας ! Αποφύγετε τέτοιες τροφές ή φροντίστε ώστε να πλένετε πάντα τα δόντια σας μετά !

Γερά δόντια ... με την κατάλληλη διατροφή !

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.